fbpx

4 savjeta za promjenu ponašanja kod sportaša

Sad kad smo u prethodnom članku razjasnili razliku između potkrepljivača i kazni, njihovim učincima te kada koristiti popularno zvanu “mrkvu” a kada “batinu” u nastavku Vam donosimo set kratkih pravila za upotrebu.

Pravila:

  • Dosljednost i količina

Prvo i najvažnije pravilo jest da potkrepljenja ne koristite prečesto. Ukoliko to radite prečesto ona će izgubiti smisao i nećete dobiti željene efekte. Ako želite učvrstiti određeno ponašanje, neka potkrepljena budu u nejednakim razmacima. Ako potkrepljujete svaki put, nakon što to jednom ne napravite ponašanje će se s vremenom ugasiti. Sjetite se kad ste bili mali, da li Vas je možda majka svaki puta nagrađivala sladoledom ili nečim sličnim, nakon što biste pospremili svoju sobu? Vjerojatno prvi put kada Vam nije dala nagradu više niste imali motiva da nastavite redovito pospremati sobu. Tako je i u sportu. Stoga potkrepljenje treba biti povremeno te da sportaši ne znaju kada će ono uslijediti. Također, ne želite stalno hvaliti nešto što se već podrazumijeva kao normalno ponašanje. Na primjer, imali ste problem s kašnjenjem na početku sezone. Koristili ste kazne i potkrepljenja. Jednom kada većina igrača dolazi na vrijeme, nije potrebno više hvaliti ono što je postalo standardan dio sportskog ponašanja. Slično je i sa ne odustajanjem prilikom greške. Kad se jednom željeno ponašanje ustali, tada je potrebno tražiti višu razinu koju ćete nagrađivati. Kod kazni je bitno da ste dosljedni i da ne tolerirate određeno ponašanje koje ste odlučili kažnjavati kako bi se ono što prije povezalo s neugodnom posljedicom i ugasilo. Npr. ako ne tolerirate kašnjenje, unaprijed dogovorite neku kaznu za one koji kasne i svaki put se držite toga, nemojte dati nikome da se provuče s takvim ponašanjem, i nemojte slučajno Vi biti ti koji prekrše vlastito pravilo.

  • Fokus na ponašanje, ne osobu

Uvijek kažnjavajte, hvalite ili nagrađujte određeno PONAŠANJE. Nemojte to raditi na osobnoj razini i govoriti sportašu da je lijen, nemaran, odličan, talentiran itd. nego naglasite koje ponašanje želite potkrijepiti ili kazniti, te zatim to i učinite. Da ponovimo, svrha potkrepljenja je učvrstiti ponašanje, a svrha kazne ukloniti ponašanje.  I zato je još veoma bitno da potkrepljenje i kazna slijede odmah nakon ponašanja, a ne odgođeno jer je važno stvoriti jaku vezu između ponašanja, kazne ili potkrepljenja. Ako se držite osobnih kategorija, kakvu onda poruku šaljete sportašu? To je kao da sportaša “osudite” da je jednostavno netalentiran te da nema pomoći od kvalitetnog rada i zalaganja.

  • Vidljivost potkrepljenja i kazni

Potkrepljujte javno pred svima, posebice ako su potkrepljenja pohvala za dobar rad jer ćete time pokazati drugima s kojimponašanjima ste zadovoljni,što očekujete od ostalih te posljedično motivirati druge da se ponašaju na taj način. Što se tiče kazni, veoma je važno prethodno pravilo da se usmjeravate na ponašanje a ne na osobu. Ukoliko se referirate na nepoželjno ponašanje i to ponašanje kažnjavate onda je poželjno to raditi javno kako bi i drugi naučili iz toga. Ukoliko su Vaše primjedbe više osobne prirode tada je bolje da razgovor sa sportašem obavite nasamo.

  • Upoznajte sportaše

Većina sportaša bolje reagira na potkrepljenja nego na kazne, no postoje i izuzeci. Zato dobro upoznajte svoje sportaše i naučite prepoznati na što reagiraju i u kojim situacijama je bolje primijeniti kaznu, a u kojima potkrepljenje.

Dakako shvatite ovo samo kao osnovne smjernice pravilnog potkrepljivanja i kažnjavanja. Svaki trener pronalazi svoj stil i način kako oblikuje ponašanje svojih sportaša ovisno o individualnim razlikama sportaša.

Potkrepljivanje i kažnjavanje nije tako lagano i jednostavno kako se na prvu možda čini. Nadamo se kako smo Vam ipak malo pomogli i razjasnili neke razlike i dali neke smjernice. Zapamtite najbitnije: koristite ih povremeno, usmjerite se na ponašanje i prepoznajte što želite postići kako biste znali što koristiti.

Za sva daljnja pitanja možete nam se obratiti na naš info mail ili potražite odgovore na našem webu.

Sanja Petrić, mag. psych.

Povezani članci