6 načina kako se bolje nositi sa stresom

Osjećaš li probleme sa koncentracijom i fokusom? Jesi li primjetio/la da imaš promjene raspoloženja ili čak problema sa snom kada premalo ili previše spavaš? Imaš li smanjen ili povećan apetit u odnosu na inače?
Sve to mogu biti neki od simptoma stresa koji nam stvaraju probleme te vidimo da nismo baš svoji. Primjećujemo da nekako ne radimo sve s lakoćom već je malo teže učiti, obavljati posao ili fokusirano izvoditi vježbe na treningu.
Zamolila bih te da zastaneš na trenutak. Razmisli o situaciji kada si se zadnji put odlično osjećao/la. Zadrži taj osjećaj sreće u sebi i osvijesti se da je moguće opet se tako osjećati.
Kroz uvođenje nekih navika na dnevnoj bazi stvari mogu krenuti na bolje, razina stresa može se smanjiti na minimum i ti možeš sebi dopustiti da budeš svoja najbolja verzija sebe u tom trenutku.

luis-villasmil-mlVbMbxfWI4-unsplash
Što je zapravo stres?

Stres je način na koji tvoje tijelo odgovara na bilo koju vrstu zahtjeva ili prijetnje kako bi bili zaštićeni.
Kako ćeš odgovoriti na izazove oko sebe isključivo je na tebi. Razlikuje se od osobe do osobe, a velika je prednost što je moguće raditi neke vježbe na dnevnoj bazi koje ti mogu pomoći da smanjiš razinu stresa ili da naučiš kako se bolje nositi s raznim vrstama stresa.

Znakovi i simptomi stresa – prepoznaj koje primjećuješ kod sebe

Misaoni simptomi Emocionalni simptomi Fizički simptomi Ponašajni simptomi
Problemi s pamćenjem

Nemogućnost koncentracije

Loša prosudba

Fokus samo na negativno

Uznemirujuće misli

Stalna zabrinutost

 

Depresivno raspoloženje

Tjeskoba i uznemirenost

Promjene raspoloženja, razdražljivost ili ljutnja

Osjećaj preplavljenosti

Samoća i izolacija

Ostali mentalni ili emocionalni zdravstveni problemi

Bol

Proljev ili zatvor

Mučnina, vrtoglavica

Bolovi u prsima,

ubrzani rad srca

Gubitak seksualnog nagona

Česte prehlade ili gripe

Jesti više ili manje

Previše ili premalo spavanja

Povlačenje od drugih

Odugovlačenje ili zanemarivanje odgovornosti

Upotreba alkohola, cigareta ili droga za opuštanje

„Živčane navike“ (npr. grickanje noktiju)

gift-habeshaw-Of8C-QHqagM-unsplash

Što pomaže u toleranciji stresa?

Tvoja mreža za podršku

Snažna mreža prijatelja i članova obitelji koji pružaju potporu ogromna su zaštita od stresa. Kad imaš ljude na koje možeš računati, životni pritisci ne čine se tako silni. S druge strane, što si usamljeniji i izoliraniji, to je veći rizik da podlegneš stresu.

Tvoj osjećaj kontrole

Ako imaš povjerenja u sebe i svoju sposobnost utjecaja na događaje i ustrajnosti kroz izazove, lakše ćeš podnijeti stres. S druge strane, ako vjeruješ da minimalno kontroliraš svoj život – da si u nemilosti svoje okoline i okolnosti – vjerojatnije je da će te stres oboriti s puta.

Tvoj stav i pogled

Način na koji gledaš na život i njegove neizbježne izazove golema je razlika u tvojoj sposobnosti da se nosiš sa stresom. Ako se općenito nadaš i budeš optimističan, bit ćeš manje ranjiv. Ljudi otporni na stres obično prihvaćaju izazove, imaju jači smisao za humor, vjeruju u višu svrhu i prihvaćaju promjene kao neizbježni dio života.

Tvoja sposobnost suočavanja sa svojim osjećajima

Ako se ne znaš smiriti i umiriti kada se osjećaš tužno, bijesno ili uznemireno, vjerojatnije ćeš ostati pod stresom i uznemiren. Imati sposobnost identificiranja i prikladnog rješavanja svojih osjećaja može povećati tvoju toleranciju na stres i pomoći ti da se odmakneš od nedaća.

sreća

Kako se bolje nositi sa stresom?

1. POKRENI SE

Povećavanje razine aktivnosti jedna je taktika koju trenutno možeš primijeniti kako bi olakšao stres i počeo se osjećati bolje. Redovito vježbanje može ti podići raspoloženje i odvratiti brigu, omogućujući ti da se izbaciš iz ciklusa negativnih misli koje hrane stres. Ritmičke vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja i plesanja posebno su učinkovite, posebno ako vježbaš pažljivo (usredotočujući pažnju na fizičke senzacije koje osjećaš).

 
2. POVEŽI SE S DRUGIMA

Jednostavan čin razgovora licem u lice s drugim čovjekom može pokrenuti hormone koji ublažavaju stres kad se osjećaš uznemireno ili nesigurno. Čak i samo kratka razmjena lijepih riječi ili prijateljski pogled drugog čovjeka mogu ti pomoći smiriti živčani sustav. Dakle, provedi vrijeme s ljudima koji poboljšavaju tvoje raspoloženje i ne dopuštaj da te tvoje obveze sprečavaju u društvenom životu. Ako nemaš bliskih veza ili su tvoje veze izvor stresa, neka ti prioritet bude stvaranje jačih i zadovoljavajućih veza.

 
3. ANGAŽIRAJ SVOJA OSJETILA

Još jedan brz način za ublažavanje stresa je uključivanjem jednog ili više svojih osjetila – vida, zvuka, okusa, mirisa, dodira ili pokreta. Ključno je pronaći senzorni ulaz koji odgovara tebi. Osjećaš li se smireno uz slušanje pjesme koja te podiže? Ili miris mljevene kave? Ili možda maženje životinje brzo djeluje na to da se osjećaš usredotočeno? Svatko reagira na senzorni unos malo drugačije, pa eksperimentiraj kako bi pronašao ono što ti najbolje odgovara.

 
4. NAUČI SE OPUSTITI

Stres ne možeš u potpunosti eliminirati iz svog života, ali možeš kontrolirati koliko on utječe na tebe. Tehnike opuštanja poput meditacije i trbušnog disanja aktiviraju reakciju opuštanja tijela, stanje odmora koje je polarna suprotnost odziva na stres. Kad se redovito vježbaju, ove aktivnosti mogu smanjiti svakodnevnu razinu stresa i potaknuti osjećaj radosti i spokoja. Oni također povećavaju tvoju sposobnost da ostaneš miran i sabran pod pritiskom.

 
5. HRANI SE ZDRAVO(IJE)

Hrana koju jedeš može poboljšati ili pogoršati tvoje raspoloženje i utjecati na tvoju sposobnost da se nosiš sa životnim stresorima. Stoga, biraj pažljivo i svjesno što je to čime se hraniš.

 
6. ODMORI SE

Osjećaj umora može povećati stres uzrokujući da razmišljaš iracionalno. Istodobno, kronični stres može poremetiti tvoj san. Bez obzira imaš li poteškoća s uspavljivanjem ili spavanjem noću, puno je načina da poboljšaš svoj san tako da se osjećaš manje stresno, produktivnije i emocionalnije uravnoteženo.

da, idemo!

Moji najbolji načini za borbu protiv stresa

Neki od najboljih načina suočavanja s problemima i vraćanje ravnoteže za mene bili bi redoviti trening, pravilna prehrana, svakodnevna meditacija 10-20 minuta, druženje s dragim ljudima i šetnje bez mobitela.
Na treningu je fokus da dam sve od sebe i budem bolja od prošlog treninga. Tamo mi sva razina stresa nestane i osjećam se opet poletno. Prehrana mi definitivno utječe na to kako se osjećam te sam primijetila da kada jedem umjereno i raznovrsno, to mi najbolje odgovara. Meditacija mi pomaže da redovito otpustim sve misli koje mi stvaraju probleme, razbistrim svoj um i da se vratim u sadašnji trenutak gdje imam kontrolu nad time kako se osjećam. Druženje s dragim ljudima puni me pozitivnom energijom i poboljšava mi raspoloženje dok šetnja bez mobitela slično kao i meditacija razbistri um, pomogne mi vidjeti da je moguće izbaciti iz sebe to što me muči i vratiti se kući sretnija i s manjom razinom stresa.

 
Koji su tvoji načini??

 

slika

Lucija Cvitanović, mag. psych.

Komentari