Bournout u Esportu

Današnji svijet karakterizira drastični razvitak tehnologije koji rezultira promjenama u svim područjima ljudskog života. Jedno od najrazvijenijih područja i onog koji je, pogotovo u proteklih par godina, dobilo veliku pažnju je područje video igara ili esport-a.

Što je esport?

Esport je ukratko rečeno natjecateljsko igranje video igara bez obzira na kojem mediju se igraju video igre (PC, PlayStation, Xbox itd.). U proteklih nekoliko godina popularnost video igara naglo raste, razvija se esport te sve više mladih teži tome da postane dio te rastuće industrije. Povećanjem konkurencije unutar esport-a povećava se i pritisak koji igrači osjećaju jer je potrebno više truda da budu najbolji. Zbog svih tih faktora esport igrači postaju populacija koja postaje žrtva burnout-a.

20200216_153541

Što je to burnout?

Burnout se može opisati kao stanje dugoročnog i kroničnog stresa koji dovodi do emocionalne i fizičke iscrpljenosti te osoba nije u stanju normalno funkcionirati. Žestoki režim, potpuna posvećenost treniranju te zahtjevi koji se očekuju od igrača dovode do osjećaja velikog pritiska i stresa kod igrača. Ako igrači nemaju ispušni ventil ili načine na koji bi se riješili tog stresa onda dolazi do burnout-a.

Koji su simptomi burnout-a u sportu?

Esport igrači koji proživljavaju burnout često su impulzivni, imaju problema s koncentracijom tijekom igranja te imaju problema s donošenjem odluka u stresnim situacijama. Navedeni igrači često ne osjećaju uspjeh i veselje tijekom igranja ili nakon pobjede te se previše fiksiraju na gubitak. Za taj gubitak krive sebe, frustriraju se i te frustracije izbacuju na svoje suigrače. U takvom stanju igrač ne vidi poantu u nastavku igranja te može doći do odustajanja i preuranjenog završetka karijere. Nakon izlaganja dugoročnom i nerazriješenom burnoutu igrač ne osjeća zadovoljstvo igrajući igru te ne vidi poantu u nastavljanju što može rezultirati potpunim odustajanjem od igranja.

68632302_2615566361809242_2199798776321802240_n

Kako izbjeći burnout te kako ga se riješiti?

Jedno od mogućih rješenja krije se u naglašavanju prvenstvenog razloga zbog kojeg je pojedinac uopće krenuo igrati video igre – zabava. Igrači koji su ušli u profesionalne vode često zaborave tu prvenstvenu namjenu video igara. Također, treneri često stavljaju naglasak na održavanju teškog i rigoroznog plana treninga, a dobrobit i zadovoljstvo igrača stavljaju u drugi plan. Povremeno uključivanje igrača u kreiranje plana treninga može stvoriti osjećaj slobode i potrebne kontrole kod igrača. Postavljanje dostižnih ciljeva i realnih rasporeda se dugoročno više isplati u usporedbi s rigoroznim rasporedom koji možda brzo donosi rezultate, ali ima pogubne posljedice za tim. Zbog navedenog zatrpanog rasporeda igrači često nemaju dosta vremena za odmor i za druge aktivnosti koje ih opuštaju. Dobar balans između rada i vremena za odmor tajna je iza zadovoljstva pojedinaca. Igrači često svoje slobodno vrijeme vole provoditi baveći se različitim oblicima fizičke aktivnosti. Neki timovi iz tog razloga angažiraju vlastitog kondicijskog trenera uz kojeg rade na svojoj fizičkoj spremi i opuštanju od rada. Fizičko vježbanje dosta je važno u esport-u jer su, iako se na prvu ne čini tako, ozljede vrlo česte. Jedna od fizičkih posljedica konstantnog igranja u istoj poziciji je bol i utrnutost u rukama koje nastaju zbog prikliještenog živca. Kako bi olakšali te posljedice igrači odlaze na masaže kod fizioterapeuta. Uz to voditelji timovima priređuju organizirani plan prehrane kako bi osigurali da su im igrači sretni i zdravi. Poboljšanjem fizičkog aspekta zdravlja trude se poboljšati i mentalno zdravlje igrača. Organiziraju se zajedničke večere i druženja u obliku team building-a na kojem se igrači bolje upoznavaju te na taj način povećavaju povezanosti unutar tima. S obzirom na to da je većina igrača mlađa i da „kupovanje“ igrača iz drugih timova i država nije rijetka pojava često dolazi do osjećaja tuge kod igrača koji su odvojeni od svojih obitelji. U cilju smanjenja negativnih aspekta udaljenosti od obitelji esport tim Dallas Fuel je uveo moguće posjete obitelji čak i tijekom sezone. Zadnja, a možda i najbitnija, stvar na koju igrači trebaju paziti je spavanje. Nakon dugog dana koji ih mentalno i fizički umori glavni način oporavka je upravo san s time da se treba obratiti pozornost na kvalitetu, duljinu i pravilnost spavanja. Preporučuje se da igrači odlaze u krevet i da se bude svaki dan u isto vrijeme, da duljina samog spavanja bude 8 sati te da taj san bude neprekinut. Nadalje, uz trenera koji radi na fizičkoj kondiciji, trebaju nekoga tko će raditi s njima i na njihovoj psihološkoj pripremljenosti. Zato sve više i više trenera stavljaju tim u ruke psihologa kako bi oni radili s njima na smanjenju stresa te prevenciji burnout-a tako i, sukladno s tim, na poboljšanju same izvedbe. Ako vas zanima kako je Luka Škrinjarić radio s hrvatskim esport timom Cr4zy-em te kako se može uklopiti mentalni trening u esport pogledajte ovaj video.

20200219_191634

­               Burnout je jedan od glavnih prijetnji esport igračima i jedan od glavnih razloga zašto je radni vijek esport igrača tako kratak. U posljednje vrijeme se sve više počelo ulagati u timove te su oni krenuli uključivati psihologe u svoj rad kako bi poboljšali psihičko zdravlje te zadovoljstvo igrača. Kako popularnost video igara raste tako se pojavio interes za istraživanje pozitivnih i negativnih strana bavljenja esport-om. Međutim, potrebno je ulaganje još mnogo truda i resursa kako bi došlo do razvoja same industrije te ujedno boljeg razumijevanja i prevencije burnout-a među igračima.

Maja Grgurić

Maja Grgurić, univ. bacc. psych.

Komentari