fbpx

Očekivanja u sportu i što s njima

Ukoliko ste pratili Olimpijske igre, mogli ste vidjeti brojne sportaše kako postižu vrhunske rezultate, penju se na postolje, ali su jako nezadovoljni, kao i sportaše koji su svoje nastupe završili iznimno sretni bez obzira na plasman. Također, neki sportaši svoju pobjedu jedva da i proslave, dok su drugi potpuno euforični. Što ih razlikuje?

Najočitiji odgovor je – njihova očekivanja. Iako očekivanja ne treba puno pojašnjavati, važno je naglasiti kako su ona više od puke predikcije budućnosti, već u sebi imaju i komponentu nadanja poželjnome ishodu (pozitivna očekivanja) ili strahovanja od nepoželjnog ishoda (negativna očekivanja). Specifičnost pozitivnih očekivanja jest ta što se uz njih javlja i uvjerenje kako osoba zaslužuje da se to očekivanje ostvari. Kada se pozitivno očekivanje ne ostvari, dolazi do snažnog osjećaja nepravde i nezadovoljstva. Drugim riječima, sportaš očekuje da će na natjecanju osvojiti medalju jer ju zaslužuje. Ukoliko ne osvoji tu medalju, “pravda nije zadovoljena” jer sportaš nije dobio ono što mu pripada (što “zaslužuje”) pa se osjeća prevareno, tužno i razočarano. S druge strane, taj se normativ ne javlja uz negativna očekivanja. Ukoliko se negativno očekivanje ne ispuni, kod ljudi se može javiti osjećaj zbunjenosti jer realnost ne odgovara zamišljenom, no istovremeno se javljaju i ugodne emocije poput olakšanja i sreće.

Zašto su vrhunski sportaši vrlo često loši gubitnici?

Odavno je poznata poslovica “najgore je imati pa nemati”, a ona je usko povezana s našim očekivanjima. Pozitivna očekivanja možemo podijeliti u dvije vrste: (I) očekivanje održavanja i (II) očekivanje stjecanja. Jednostavnije rečeno, sportaš može očekivati da će pobijediti jer je pobijedio prošli put (održavanje), a može i očekivati da će ostvariti bolji rezultat nego što je ostvario prošli put (stjecanje). Kada se očekivanje održavanja ne ostvari to je puno bolnije, nego kada se ne ostvari očekivanje stjecanja. Sportaš koji je navikao biti najbolji puno teže podnosi poraz, nego sportaš koji nije puno pobjeđivao, ali je očekivao pobjedu. Vrhunski sportaši vrlo su često loši gubitnici jer izgube nešto što su imali te stalno uspoređuju sadašnje stanje gubitka s prijašnjim stanjem pobjede. Kod sportaša koji nisu navikli stalno pobjeđivati, čak i ako je pobjeda sada očekivana, takve usporedbe se ne javljaju jer pobjeda nije “normalna pojava”.

Zašto su neki sportaši manje zadovoljni pobjedom od drugih sportaša?

Očekivanje održavanja, kada se ostvari, ne uzrokuje osjećaj euforičnosti i velike sreće, već osjećaj olakšanja. Sportaš koji je očekivao pobjedu, ako je ostvari, prvenstveno osjeća olakšanje. Naravno da olakšanje nije jedino što osjeća, no ono je vrlo jako izraženo – ponekad do te mjere da sreća pada u drugi plan. S druge strane, očekivanje stjecanja ili pak neostvareno negativno očekivanje, sa sobom donose osjećaje iznenađenja, sreće pa čak i euforičnosti. Logično je da će se sportaš puno više radovati pobjedi, ako pobjeda nije njegova svakodnevica već je novi događaj u njegovoj karijeri.

Očekivanja su zaslužna za dostojanstvene pobjede i nedostojanstvene poraze vrhunskih sportaša, kao i za potpunu euforiju nekih sportaša koji nisu pobijedili, nisu bili najbolji, a svejedno slave kao da jesu.

Kako se tvore očekivanja i što s njima?

Primjećuješ kako su očekivanja kriva za tugu ili ljutnju sportaša nakon poraza? Trebamo li onda očekivati najgore kako bismo izbjegli razočaranje?

Naravno da ne!

Potpuno je razumljivo biti tužan ako si izgubio utrku, utakmicu ili meč, no moguće je poduzeti neke korake koji pomažu nositi se s razočaranjem. Naša su očekivanja povezana s našim ciljevima. O važnosti postavljanja ciljeva već smo govorili u ranijim blogovima, a sada još jednom naglašavamo zašto ih je važno ispravno postaviti. Ukoliko su naši ciljevi realni i ostvarivi, naša ih očekivanja prate pa je mogućnost velikog razočaranja svedena na minimum. Upravljanje očekivanjima, kao i postavljanje ciljeva, vještina je koju se treba trenirati. Iako je direktna veza između očekivanja i sportske izvedbe još uvijek nejasna, vrlo je važno osvijestiti svoja očekivanja kako bismo ih mogli prilagoditi određenoj sportskoj situaciji i ujedno se pripremiti na sve moguće rasplete predstojeće utakmice/utrke/meča.

Dora Dragičević, bacc. psych.

Povezani članci