fbpx

Trening – TOP, natjecanje – FLOP. Zašto?

Jedan od najčešćih problema kod sportaša mlađe dobi, jest nemogućnost prijenosa svega onoga što pokazuju na treninzima u situaciju natjecanja. Jedan od razloga ovog problema jest strah od neuspjeha te nesigurnost u svoje sposobnosti. Ovo se često javlja kod djece koja se kratko bave sportom, ali i kod onih koji su duže vremena „na klupi“. U ovim situacijama često dolazi do manjka samopouzdanja i preispitivanja svojih sposobnosti. Često se takvim sportašima po glavi motaju misli kao „Jesam li dovoljno dobar? Što ako nešto zeznem? Mogu li ja to? Što će drugi misliti ako pogriješim?“ i slično.

Zašto na treningu mogu, a na natjecanju ne?

Sportaši na treningu imaju sigurnu okolinu u kojoj znaju da su pogreške normalne i da neće nikome naštetiti ako nešto krivo naprave. Treninzi i služe tome da ispravljaju svoje greške i uče nove stvari, dok se na natjecanjima većinom očekuje najbolja izvedba. Ako pričamo o grupnim sportovima, onda često dolazi do osjećaja krivnje i negativnih misli tipa: „Ako pogriješim naštetiti ću cijeloj ekipi“. Čak i kod individualnih sportova možemo primijetiti da sportaši tada misle da su razočarali trenere, roditelje i sve ostale koji su bili uz njih.

Kako treneri mogu pristupiti takvim sportašima?

Prva stvar koju kao treneri možete napraviti jest objasniti sportašima da su greške neizbježne i da ih svi rade, možete čak i uzeti neke poznate sportaše ili uzore svog sportaša i dati im konkretne primjere. Također, greške su nešto iz čega se uči. Svaki puta kada sportaš pogriješi pitajte ga što je naučio iz toga i što bi drugi puta napravio drugačije. Pazite da ne upotrebljavate kazne ako sportaš griješi iz neznanja. Ponekad se i vi zapitajte „Podrazumijevam li pod normalno da sportaš to zna?“ Pokažite mu ponovno, ako treba korak po korak. Pritom pazite da su upute koje im dajete jasne i ne dvosmislene. Stjecanje vještine traje, ali trajati će još i duže ako sportaš ne razumije što treba ili ako se boji pogriješiti.

Kako poticati samopouzdanje sportaša?

Kod ovakvih sportaša često dolazi i do velikog pada samopouzdanja. Na treninzima takve sportaše treba usmjeravati na angažman, tj. količinu truda koju ulažu u sve što rade. Ako kažnjavate ili hvalite, usmjeravajte se na angažman, a ne na izvedbu. Kod nesigurnih sportaša hvalite njihove jake strane dok radite na onim stvarima koje im idu lošije. Ono što možete dodatno poticati jest međusobna podrška članova tima. Bilo da se radi o grupnom sportu, tj. većem timu, ili ste tim vi, vaš sportaš i njegovi roditelji. Kako graditi samopouzdanje kod sportaša, saznajte klikom na članak.

Najvažnije stvari koje trebate zapamtiti:

  1. Usmjeravajte sportaše na angažman
  2. Objasnite im da se iz pogrešaka uči i da ih neće nitko sankcionirati za to
  3. Dajte jasne i jednostavne upute
  4. Budite im podrška

Držite se ovih nekoliko uputa i vidjeti ćete promjene. Za još više savjeta prijavite se za edukaciju za trenere ili se javite na naš mail. 😊

Sanja Petrić, mag. psych.

Povezani članci