fbpx

Zašto držimo predavanja Djeca u sportu?

Ovaj vikend održali smo jedno zanimljivo predavanje. Osim sadržajno zanimljivo, ujedno i iz razloga što nam je to bilo prvi puta da ga održavamo zajedno s našim kolegama, fizioterapeutkinjom Patricijom Šimić i kondicijskim trenerom Javorom Vrkljanom, dakle, prava interdisciplinarna suradnja.

Djeca u sportu – mentalni trening, fizioterapija i kondicijska priprema

S obzirom da je tema bila Djeca u sportu želja nam je bila da svatko iz svog područja – mentalni trening djece sportaša, fizikalna terapija i kondicijska priprema dade svoj doprinos temi. A s obzirom da je predavanje bilo usmjereno za populaciju roditelja, željeli smo njima predstaviti i rasvijetliti naš rad. Dakako, želja nam je bila i dati im odgovore na pitanja koja nam često postavljaju.

Teme kojih smo se dotaknuli kroz predavanje, roditeljima su veoma bliske ali rijetko dobivaju odgovore iz sva tri aspekta. Stoga smo se dotaknuli nekih od sljedećih tema: Odnos djece i sporta; Uloga i očekivanja roditelja djece sportaša; Senzitivne faze motoričkog i kognitivnog razvoja; Posturalni problemi koji utječu na razvoj specifičnih motoričkih sposobnosti; Fiziološki, metabolički i anatomski razvoj; Demistificiriranje teretane; Pretreniranost – sindrom prenaprezanja i poštivanje djetetovih simptoma umora; Važnost rekuperacije i prehrane.

Područja mentalnog treninga za djecu u sportu

Što se tiče našeg područja, roditeljima smo pobliže dali odgovore na pitanja: Što reći i kako prilagoditi svoju komunikaciju prije, tokom i nakon natjecanja; Na što usmjeravati svoje dijete; Koje su greške u komunikaciji koje roditelji često rade te Kako graditi dobar odnos s djetetom u sportu. Ostale savjete roditeljima djece sportaša pročitajte OVDJE.

Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo dati odgovore na sva pitanja roditelja koja su proizašla iz konstruktivnih rasprava. Rad s djecom u sportu jedno je od najosjetljivijih područja jer su upravo djeca najranjivija populacija. Stoga smatramo da je važno krenuti kvalitetno od najranijih uzrasta.

Upravo interdisciplinarni pristup, u kojem svaki od stručnjaka radi najbolje što može za dobrobit djeteta te blisko surađuje s ostalim članovima tima pokazao nam se kao najbolji pristup. Više o našoj međusobnoj suradnji imali smo priliku razgovarati na održanom Sportfestu – sajmu sportova i popratnih djelatnosti, a izvještaj o tome možete pročitati OVDJE.

Jedan mudrac je davno rekao: „Ako je tvoj plan za 1 godinu, zasadi rižu. Ako je tvoj plan za 10 godina, zasadi stablo, a ako je tvoj plan za 100 godina, educiraj djecu.“ Mi bismo još ovdje dodali; educiraj i roditelje!

Luka Škrinjarić, mag. psych.
Mentalni Trening, direktor

Povezani članci