fbpx

5 savjeta kako si pomoći kad ne ide na natjecanju

Jesi li se ikada našao/la u situaciji da si na važnom natjecanju za koje si se dugo spremao/la i odjednom zbog nekog razloga jednostavno ti sve krene u nekom krivom smjeru i počinješ gubiti? Vidiš da nisi sav svoj/a. Vidiš da ti fokus luta na sve strane te da odlazi više na neke negativne situacije nego na pozitivne. Samogovor (ono što sam/a sebi pričaš) postaje destruktivan. Razina energije se polako spušta i nestaje. Kako se izvući iz ovakvih situacija? Kako pronaći sebe i preokrenuti smjer natjecanja da pobijediš ne samo sebe nego i protivnika na kraju?

Gubitak fokusa na natjecanju

Situacije gdje izgubimo fokus i motivaciju su sastavni dio sporta, bilo na treningu ili na natjecanju. Svakome se mogu dogoditi takvi trenuci gdje zbog jedne pogreške krenemo negativno razmišljati i fokus se izgubi. Također, može se dogoditi da stvari jednostavno ne krenu onako kako smo si mi to zacrtali i sa negativnim destruktivnim samogovorom situacija se još samo pogorša. U takvim je trenucima zapravo bitno osvijestiti to, razumjeti zbog čega je došlo do toga i znati kako se vratiti da budeš svoj/a.

Rutine za natjecanje

Psihička priprema treba u stopu pratiti fizičku pripremu. Te dvije komponente trebaju ići „ruku uz ruku“ ako želimo da naša izvedba na natjecanjima bude vrhunska. Na isti način kako s treninzima treniramo mišiće tijela tako postoje i načini kako uvježbavati naše mentalne mišiće koji će nam pomoći da u izazovnim situacijima ostane visoko sa fokusom i odrađujemo zadatke onako kako bismo htjeli. Odlično bi bilo da naučiš nekoliko rutina koje možeš napraviti bilo tijekom treninga ili natjecanja u trenutku kada stvari krenu nizbrdo kako bi se vratio/a na pravi put. Rutine mogu biti nešto što si u tim trenucima govoriš ili nešto što napraviš a može pridonijeti da se osjećaš bolje.

Kako si pomoći kad ne ide na natjecanju:
  1. Stavi fokus na disanje kako bi se doveo/la u sadašnji trenutak. Samim time otpuštaš taj negativni samogovor i emocije koje su te snašle. Možeš raditi UDISAJ-ZADRŠKA-IZDISAJ po 5-5-5 SEKUNDI (5 sekundi udišeš, 5 sekundi zadržavaš dah i 5 sekundi izdišeš). Tu jednostavnu vježbu možeš napraviti unutar minute ili dvije ili ako imaš malo više vremena možeš izdvojiti čak i do 5 minuta.
  2. Možeš si ponavljati neke rečenice koje će ti vratiti fokus i snagu, ohrabriti te da nastaviš dalje i odradiš na samom natjecanju ono što si radio/la na treningu, ako ne i bolje.
  3. Fokusiraj se na ono što možeš napraviti u tom trenutku bez previše razmišljanja o pogreškama koje si učinio/la.
  4. Svjesno odluči da ćeš se nastaviti boriti bez obzira na okolnosti natjecanja. Najvažnije je dati sve od sebe bez obzira na to kako se osjećaš u tom trenutku.
  5. Gledaj na natjecanje kao izazov, a ne kao na prijetnju. Budi uzbuđen/a oko pronalaženja načina kako da se vratiš u natjecanje.
  6. Vjeruj u svoju sposobnost da se vratiš u natjecanje i nastoj biti samopouzdan/a.

 

Konačni cilj je da neke od ovih savjeta koristiš na natjecanju kada vidiš da ti ide loše ili da gubiš fokus. No, jako je važno sve to uvježbavaš na treninzima, u situacijama gdje ti neće ići onako kako bi htio/htjela. Jedino tako ćeš zaista moći primijeniti ove savjete, te ćeš imati vjere da ti oni mogu pomoći i na natjecanju.

Probaj. Vidi što ti odgovara. Vidi što ti ne odogvara. Budi uporan/na. Padni. Ustani. Nastavi se boriti. Vjeruj u sebe i dalje!

Lucija Cvitanović, mag. psych.

Povezani članci