Luka Škrinjarić, magistar psihologije

Luka je studirao na dva fakulteta jer mu jedan nije bio dovoljan :)

Dodiplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru dok je diplomu magistra psihologije stekao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dok je bio mlad, i ne više tako mlad trenirao je nogomet a kasnije i odbojku. Kao što to i inače tako biva, kasnije je jako puno radio s nogometašima, a najveći uspjeh postigao je radeći s odbojkašicom Jelenom Nikolić, srpskom reprezentativkom koja je osvojila srebro na OI u Riu.

Počeci

Još za vrijeme fakulteta, a očito i prije toga, Luka je odlučio da želi raditi s ljudima. Oduvijek je volio slušati ljude, pomagati ljude i dijeliti savjete. Zadnja karakteristika nije uvijek bila dobro prihvaćena. Kroz fakultet je shvatio da nije njegov posao da dijeli savjete već da jako dobro sluša ljude, nastoji im biti podrška na njihovom putu promjene te da ih ponešto nauči. Začudo, shvatio je da može biti dobar i u tome.

Krajem fakulteta shvatio je da bi područje njegovog interesa mogao biti rad sa sportašima. Jer nije bilo dovoljno izazovno samo pronaći posao psihologa već baš onog psihologa koji radi mentalnu pripremu sportaša. Dakako, od svih diplomiranih psihologa u tom času, gotovo sigurno, najmanje njih je živjelo upravo od rada sa sportašima. Ono što je bilo potrebno jest stvoriti vlastito radno mjesto, što je i učinio. Mlad, naivan, entuzijastičan, krenuo je u nepoznato. Poduzetničke vode i područje koje sportaši uopće ne percipiraju. No, Luka nije gledao probleme već je uvidio priliku.

Prve godine poslovanja

Prve godine bile su izazovne zbog nepoznavanja ciljne skupine s područjem rada psihologa koji se bavi mentalnom pripremom. „Pa nisam ja lud da idem kod psihologa!“ Da je Luka svaki puta dobio novčić za ovu rečenicu, imao bi dosta novčića na računu. Mnogo predavanja (često besplatnih), radionica (također besplatnih), edukacija (poneka i naplaćena) i dana provedenih učeći (isplatilo se) dovelo je do promjene.

Također, shvatio je da sportaši više vole reći da je idu kod mentalnog trenere nego kod psihologa pa je i tvrtku nazvao Mentalni Trening.

Kako su godine prolazile, tako je i broj sportaša rastao, a s brojem sportaša i njihovi uspjesi postajali su sve veći i veći. Citius altius fortius u punom smislu tih riječi.

Počeo se redati rad s određenim klubovima, potom i reprezentacijama. Sportaši i sportovi su se mijenjali, a neki ostaju u procesu mentalnog treninga već godinama. Danas, Luka govori da je sretan što može raditi sa svima onima kojima je podrška u mentalnoj pripremi potrebna u bilo kojem dijelu karijere. Luka je imao sreće što je krenuo od onih najmanjih sportaša da bi naučio dobro raditi sa onim najvećima, onima koje nazivamo uzorima.

Sportaši ali i uzori

Luka ne voli baš isticati jedne ispred drugih, no s nekima se mora pohvaliti jer su pravi uzori, onakvi kakvi bi sportaši trebali biti. Ivana Habazin osvajanjem titule svjetske boksačke prvakinje postigla je rezultat, ali potrebne kvalitete sportaša imala je i mnogo ranije. Jelena Nikolić, okrunila je karijeru osvajanjem srebra na OI u Riu te se oprostila od reprezentacije sa stilom. Ante Budimir, nogometaš kojeg su u mladim danima mnogi otpisivali, danas zarađuje svoj kruh u najboljim ligama svijeta i njegovo vrijeme tek dolazi, slično kao i Borna Barišić o kojem ćemo tek slušati. Roko Leni Ukić, naučio je Luku mnogo toga kako biti kapetan, a Luka je nastojao objasniti par stvari pravom Dalmatincu….i mnogi drugi pored njih.

Budućnost i misija

Kroz rad sa sportašima, Luka je shvatio da i nije to toliko različito radu s ostalim ljudima, pa i radu s ljudima iz business-a, stoga je krenuo i u tom smjeru utabavati svoj put.

Danas Luka i dalje radi na sebi, uči od klijenata, divi se sportašima, nastoji svakim danom dati najviše od sebe ljudima s kojima radi. Ponekad uspije, ponekad ne, ali sljedeći dan kreće ponovno s istom misijom.

p.s. Luka je prošao i neke edukacije....pa koga zanima, može baciti oko ;)

• Trenutno na 2. stupnju edukacije iz bihevioralno-kognitivnih terapija (BKT), HUBIKOT, Zagreb (2014.-)
• Završen 1. stupanj edukacije iz bihevioralno-kognitivnih terapija(BKT), HUBIKOT, Zagreb (2014.)
• Neuro Linguistic Programming (NLP), Partus, međunarodni certifikat NLP trainer and business coach (2014.-2015.)
• Edukacija iz područja primjene Biofeedback metode, Hrvatska udruga za primjenjenu psihofiziologiju i Mens Sana d.o.o.
• Edukacija i radionica iz biofeedback-a, Hrvatska Asocijacija Sportskih Psihologa, Matej Tušak
• Optimizacija razine uspješnosti kod olimpijaca, Kineziološki fakultet u Zagrebu, prof. dr. sc. Juri Hanin (2013.)
• Psihodrama – grupna psihoterapija: susreti, telos, prijenos, zrcaljenje, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, dr. Dušan Potkonjak
• Stres, suočavanje i tjelesno zdravlje, Postdiplomski specijalistički studij Savjetovanja, Filozofski fakultet u Rijeci

...a ponekad bude pozvan i na neka predavanja/izlaganja...

• Dani Ramira i Zorana Bujasa – okrugli stol „Važnost intrinzične motivacije kod vrhunskih sportaša u vrijeme kada je sport postao showbussines“ (2015.)
• Stručni skup Psihologija u praksi – pozvano predavanje na temu psihologije sporta (2015.)
• Mini Perspektiva – pozvano predavanje (2015.)
• Dani psihologije u Zadru – okrugli stol: „Mentalna priprema sportaša različitih dobnih kategorija i tranzicija iz poluprofesionalnog u profesionalni sport“ (2014.)
• Izlaganje rada na Međunarodnoj konferenciji Alpe – Adria u Ljubljani, „Stres na radu kod pirotehničara“ (2009.)