fbpx
Djeca sportaši

Mentalni trening za djecu sportaše

MT za djecu sportaše jest grupni program mentalne pripreme sportaša. Program je namijenjen mlađim uzrastima sportaša od 10 do 14 godina, a provodi ga jedan ili više mentalnih trenera. Program traje 2 mjeseca kroz kojih sportaši prolaze kroz 8 radionica u trajanju od 60 minuta. Veličina grupe je od 8 do 12 sportaša.

*Trenutno se izvodi SAMO u suradnji s klubovima

Što Mentalni trening znači za djecu sportaše?

Ovaj program organizira se za sportaše jednog kluba/tima ili za grupu sportaša iz različitih sportova. Program je moguće provoditi u prostorijama kluba ili prostorijama Mentalnog Treninga.

U MT programu za djecu sportaši prolaze kroz temeljne tehnike mentalne pripreme kao što su postavljanje ciljeva, kontrola emocija i misli, vježbe relaksacije, korištenje vizualizacije i fokus točki.

Između sastanaka sportaši uvježbavaju naučene tehnike i vještine Mentalnog Treninga kao određeni oblik domaće zadaće i rada van radionica.

Uživanje

Pomaže djeci da više uživaju u sportu

Napredak

Kroz 2 mjeseca prati njihov rad i napredak

Usmjerava djecu na popravljanje angažmana u treningu

Alati

Djeci pruža alate kako da si pomognu kada im je najteže

Pobjednički stav

Uči djecu pobjedničkom stavu

Postavljanje ciljeva

Uči djecu da pravilno postavljaju ciljeve i održavaju kvalitetnu motivaciju

Orijentira djecu na pozitivne sportske navike

Samopouzdanje

Popravlja njihovo samopouzdanje i izvedbu na treningu te natjecanju

Kako je ovaj praktikum pomogao drugoj djeci sportašima:

"Atmosfera je bila super. Pomoglo mi je da se skoncentriram na turnirima i da se riješim treme. Najviše su mi pomogle fokus točke i rituali. Rituale koristim i na treningu prije sparinga. Ali ove tehnike pomažu i van sporta, posebice u školi."
Paola Pap
Taekwondoe klub Casper
"Mentalna snaga - vrlo važna stvar u životu, ali i u svakom sportu. Naučiš kako pronaći rješenje, a ne problem. Mentalni trening će vam pomoći u napretku vaše psihičke snage. Iz svoje perspektive sam jako zadovoljan. Savjetujem svima!"
Borna Devald
tenisač, osvajač Orange Bowla

Edukacija uključuje

130
  • 8 sati edukacije
  • Sve materijale
  • Dobivanje certifikata po završetku edukacije
Kako se nositi s malim perfekcionistom? - 5 savjeta roditeljima sportaša
"Prateći rast i razvoj svog dječaka i prateći konstantno povećavanje obveza koje ga prate, što u školi što na odabranoj sportskoj aktivnosti, shvatila sam da osim obiteljske podrške mome sinu je potrebna i dodatna stručna podrška. U tom trenutku odmah smo krenuli u istraživanje i na našu sreću došli do informacija o MT-u."
Majka, Sportaša 10 godina

Što se radi na programu i zašto je dobar za djecu sportaše?

Neka istraživanja pokazuju da skoro 75% djece odustaje od sporta nakon 13. godine. Djeci trening postaje sve manje zabavan, a natjecanja donose stres s kojim se oni ne znaju nositi. Djeca na natjecanju pokazuju mnogo manje nego na treningu – nedostaju im vještine kako kontrolirati napetost i koncentraciju. Kroz neuspješna i stresna natjecanja djeca grade lošu sliku o sebi te razvijaju manjak samopouzdanja.

Mentalna priprema

Mentalna priprema

U programu se uče temeljne vježbe mentalne pripreme poput vježbi opuštanja, vizualizacije, postavljanja ciljeva i mnoge druge.

Iskustvo

Iskustvo

Dijeli se iskustvo sa sportašima sličnog uzrasta i razbijaju se predrasude da se problemi dešavaju samo njima.

Učenje iz iskustva

Učenje

Kroz program se uči od ostalih sportaša dijeljenjem iskustava.

Povjerenje

Povjerenje

Na poseban se način razvija povjerljivost u grupi.

8 treninga

Program se sastoji od 8 grupnih Mentalnih Treninga po 60 minuta.

Povezanost

Povezanost

Stvara se bolja povezanost sportaša unutar grupe.

"U životu, ali i u sportu, rad na sebi igra važnu ulogu. Tako rad na mentalnoj pripremi smatram korisnim u određenim ključnim situacijama. Preporučio bih Mentalni Trening, ne svima, već onima koji žele raditi na sebi i biti bolji."
Ante Budimir
reprezentativac i igrač CA Osasune
Upitnik

Kako pomoći dijetetu da bude uspješnije na natjecanjima?

Odvojite malo vremena i riješite naš kratki upitnik. Saznajte kako pomoći Vašem djetetu da bude uspješnije na natjecanjima.

Kako je ovaj praktikum pomogao drugoj djeci sportašima:

"Bilo mi je izvrsno. Došao sam bez očekivanja. Bilo je puno vježbi i materijala koje mogu koristiti u svom poslu."
Teo Ivančević
Taekwondoe klub Casper

Kome je namjenjen MT za djecu?

Naše iskustvo govori da su djeca sportaši iz individualnog i grupnog sporta jednako napredovali na MT programu za djecu. Međusobno dijeljenje znanja, slušanje primjera od drugih koji se bave istim ili različitim sportom uvelike pomaže djeci.

Amaterskim i profesionalnim sportašima

Program je namijenjen amaterskim i poluprofesionalnim sportašima koji žele naučiti temeljne vještine mentalne pripreme. MT za djecu sportaše prolaze sportaši u dobi od 9 do 14 godina. Uzrast na koje je usmjeren ovaj program jest populacija djece koja ulazi u najrizičnije godine za prekid bavljenja sportom. Djeca se u toj dobi trebaju profilirati u natjecatelje ili rekreativne sportaše. 

S obzirom na organizaciju sustava bavljenja sportom, rekreativno treniranje sporta nije najrazvijenija grana. Često u tim godinama roditelji i treneri primjećuju da sportaši daju mnogo više na treningu nego na natjecanjima, nerijetko motivacija za natjecanje opada a ubrzo i za treninzima. Djecu u ovim godinama ne znaju se nositi s izazovima pred njima.

Kako je ovaj praktikum pomogao tvojim kolegama drugoj djeci sportašima:

"Najviše mi se svidjela vizualizacija, ona mi je najviše pomogla. Bila sam ozlijeđena dok sam išla na Mentalni Trening. Tijekom rehabilitacije su mi također puno pomogle tehnike koje smo ovdje radili."
Karla Hogge
Taekwondoe klub Casper

Što djeca sportaši trebaju usvojiti da bi postali „mentalno snažni“?

Fokus u ključnim trenucima

Fokus u ključnim trenucima

Djeca uče zadržati koncentraciju u odlučujućim trenucima natjecanja i time postići bolji rezultat.

Rušenje barijera

Rušenje vlastitih barijera

Djeca uče o vlastitim granicama te kako ih preći.

Ostvarivanje ciljeva

Ostvarivanje zacrtanih ciljeva

Osobnim razvojem i učenjem djeca postižu bolje rezultate.

Smirenost pod pristiskom

Smirenost pod pritiskom

Uvježbavaju se naći za postizanje smirenosti za vrijeme natjecanja.

Konstantnost motivacije

Usmjeravanjem na dobro postavljene ciljeve djeca održavaju kvalitetnu motivaciju.

Usmjerenost na nastupu

Usmjerenost na nastupu

Dobro postavljenim ciljevima za natjecanje i usmjeravanje na zadatke koji im pomažu u ostvarenju istih djeca postižu bolje rezultate na natjecanjima.

Česta pitanja za MT za djecu sportaše

Zadaci sportaša su redovitost dolazaka na mentalni trening te odrađivanje zadataka i vježbi koje su zadane od strane mentalnog trenera.

Svaki sastanak sa grupom traje 60 minuta. Trajanje radionica se dogovara u skladu s mogućnostima vodstva kluba. Ukupno trajanje program MT za djecu sportaše je 8 sastanaka organiziranih kroz 2 mjeseca (jednom tjedno).

MT za djecu sportaše provode licencirani sportski psiholozi s višegodišnjim iskustvom u radu sa sportašima.

Praksa nam govori da su timovi sportaša koji su prošli MT program za djecu sportaše, osim u mentalnoj pripremljenosti napredovali i u međusobnoj grupnoj povezanosti. Dijeljenje informacija i vlastitih iskustava potiče zbližavanje sportaša i rušenje barijera.

Ovaj program je osmišljen upravo za rad s mlađim uzrastima sportaša kako bi kroz grupni rad mogli usvojiti temeljne tehnike mentalne pripreme koje će onda moći sami koristiti te upotrebljavati po potrebi.

Sa svakim polaznikom završene grupe nastojimo ostati u povremenom kontaktu. Neki sportaši nakon završetka programa odlučili su se za nastavak rada na mentalnoj pripremi kroz MT Power program (inidividualni mentalni trening).

Dodatni rad sportaša obuhvaća vježbanje i usavršavanje mentalnih vještina kod kuće i na sportskim treninzima te natjecanjima. Sportaši dobivaju određene zadatke i treninge koje treba odrađivati u onom opsegu i intenzitetu kako se dogovori s mentalnim trenerom. Neki od treninga su vježbe vizualizacije, fokusa, opuštanja. Mentalni treninzi koje djeca trebaju odrađivati između radionica nisu vremenski dugotrajni te se u prosjeku kreću oko 15 minuta dnevno. Vjerujemo da je kontinuirani rad ključ uspjeha za napredak u mentalnoj pripremljenosti!

Sportaš koji radi na mentalnoj pripremi nije sportaš koji je lud ili sportaš s problemima. Dapače, oni koji se odluče ići na mentalni trening su oni koji imaju želju za napretkom i poboljšanjem svojih sposobnosti. Slično je i u ostalim područjima sportske pripreme; da li na dodatne kondicijske treninge idu oni koji nemaju kondicije ili oni koji žele još više?

Ukoliko se sportaš pridržava naših uputa te odrađuje mentalne treninge doma i na sportskim treninzima, promjena je vidljiva već nakon nekoliko sastanaka.

Prilikom formiranja grupa uvijek vodimo računa o tome da se djeca ne razlikuju previše po dobi. Također, način izvođenja programa i sadržaj prilagođen je dobi djece.

MT za djecu program je namijenjen individualnim i grupnim sportovima.

Plaćanje je preko računa, online ili u banci, gotovinom i putem PayPal-a

Naše iskustvo govori da su djeca sportaši iz individualnog i grupnog sporta jednako napredovali na MT programu za djecu. Međusobno dijeljenje znanja, slušanje primjera od drugih koji se bave istim ili različitim sportom uvelike pomaže djeci.

Prijavite dijete na MT za djecu sportaše

"*" indicates required fields

Koliko godina ima Vaše dijete?*
Gdje vidite priliku za mentalni napredak Vašeg djeteta?*
*podaci koje ste ostavili se koriste isključivo za potrebe informiranja o programu kojeg ste odabrali
Prijava na newsletter

Dokažite da ste čovjek i odaberite drvo.