Prioriteti

Jedna legenda kaže da je prije 70-ak godina, poznati biznismen upitao konzultanta da ga pouči upravljati svojim vremenom. Konzultant mu je dao naočigled jednostavan savjet: „Svaku noć prije spavanja napiši šest stvari koje sutra moraš napraviti i poredaj ih prema važnosti.“ Na pitanje o cijeni savjeta, konzultant je odgovorio biznismenu da slijedi ovaj savjet nekoliko mjeseci i potom mu pošalje ček na iznos koliko je savjet vrijedio. Nakon par mjeseci dobio je ček na 25 000 dolara!

Današnji ritam života uvelike je diktiran mnoštvom obaveza u danu na svim područjima života, no i mnoštvom uloga koje ta područja donose. Shodno tome, zaista je veoma lako izgubiti se u tom moru obaveza, dakako ukoliko nemamo dobro posložene prioritete.

Savjet sa početka kolumne jedan je od početnih kojeg bi se svi mi trebali pridržavati. Nadodao bih još da uz izlistavanje prioriteta, sa strane napišete vrijeme koje vam je potrebno za ispunjenje svake obaveze te razinu stresa koju ona izaziva. Ukoliko želimo nadograditi postojeće planiranje vlastitog vremena i prioriteta, veoma korisno je napraviti dnevni raspored obaveza. Pisanje obaveza koje trebamo obaviti prisiljava nas da planiramo svoje vrijeme, a služi i kao obećanje da ćemo to zaista i ispuniti. Dodatna korisnost zapisivanja obaveza jest i osjećaj zadovoljstva kada obavezu možemo napokon prekrižiti sa popisa, što nas ujedno motivira i na veću produktivnost u budućnosti.

Kada se odvažite na ovako nešto, započnite tjedan sa popisivanjem svih obaveza koje morate obaviti, a svjesni ste ih u tom trenutku. Nakon toga, svaku noć prije spavanja ili na kraju radnog dana popišite sutrašnje obaveze i ostavite nešto slobodnog vremena za neočekivane poslove. Kada krenete u bitku sa obavezama prvo odradite ono što je najvažnije. Budite svjesni da kada određujemo prioritete, vodimo se sa kriterijima hitnosti i važnosti. Hitno je nešto što moramo odraditi odmah, a važno je nešto što nas vodi do nekog cilja, a ne mora nužno biti i hitno. Ukoliko loše postavljamo prioritete cijelo vrijeme radimo samo ono što nam je hitno te ne uspijevamo uložiti dovoljno truda i vremena u stvari koje bi nas u budućnosti mogle odvesti tamo gdje želimo stići.

Na kraju zapamtite, postavljanje prioriteta i precizno planiranje kao što vam ovdje predlažem zahtjeva vaše privikavanje i prilagodbu dosadašnjeg stila planiranja, stoga ne budite previše kritični prema sebi u startu. Međutim ovakav način vam je najbliži garanciji da ćete ustrajati na svom putu i ostvarivati svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve.

luka

Luka Škrinjarić, mag.psych.

Komentari

Dogovorite besplatni informativni sastanak!

Dogovorite pola sata besplatnog informativnog sastanka i saznajte više o načinu rada te tehnikama i alatima Mentalnog Treninga.

Dogovorite sastanak