Rupe u rasporedu

Koliko puta Vam se dogodilo da imate osjećaj kako Vam je dan prošao u trenu, bili ste pretrpani obvezama, imate osjećaj da ste cijeli dan nešto radili, stalno ste bili u nekakvoj akciji, no realno gledajući veoma malo obaveza ste zaista odradili do kraja? Smatrate li da ste tome krivi Vi ili ostali koji su Vam nametnuli takav ritam?

Možda je krajnji čas da konačno postanete vladar vlastitog vremena. Za početak, potrebno je zapisati sve ono što Vam krade vrijeme te koliko vremena time gubite. S jedne strane zapišite da li je uzrok tome vanjski ili unutarnji,odnosno da li ste pod pritiskom drugih potrošili svoje vrijeme na određene aktivnosti ili je to bio Vaš odabir. Također, napišite koliko Vam je svaka pojedina aktivnost oduzela vremena.

 VANJSKIUNUTARNJIGUBITAK VREMENA
telefonski razgovori (predugi)   
e-mail/facebook   
beskoristan chat sa drugima   
nemogućnost da drugima kažem NE   
odlaganje obaveza   
manjak planiranja   
neuredan radni stol   
perfekcionizam   
promet   

 

Na svoj popis slobodno nadodajte još stavki. Često nismo niti svjesni koliko vremena u danu doslovno nepovratno izgubimo na nepotrebne stvari, no sada kada ste sve zapisali i označili uzroke, krenite u borbu s otimačima vremena. Na neke stvari definitivno ne možemo utjecati ali one koje su pod našom kontrolom možemo. Česte zamke u koje upadamo jesu da olako padnemo pod utjecaj da drugi kontroliraju naše vrijeme, pa tako odgovaramo na svaki, čak i nebitan poziv na mobitel, damo se nagovoriti na bezbroj nepotrebnih kava, usputnih čavrljanja ili jednostavno ponekad ne znamo reći NE nekim obvezama. Zapamtite, malo nas zaposleno je na poslu vatrogasca, no mnogi se ponašaju kao da je svaki iznenadni zadatak požar. Jedna od zamki je i multitasking. Na taj način smo cijeli dan pretrpani poslom ali gotovo niti jedan zadatak ne odradimo do kraja. Dakako, ukoliko ste u kreativnoj blokadi i ne vidite pomake u aktivnosti na kojoj trenutno radite, ne inzistirajte na njoj već promijenite aktivnost i kasnije se vratite na prethodnu.

Granica koja dijeli uspjeh od neuspjeha može se izraziti u 3 riječi: „Nisam imao vremena.“

 

Luka Škrinjarić, mag. psych.
Mentalni Trening, direktor

Povezani članci