fbpx

Što nas je veselilo u 2018. godini

Kraj godine i početak nove uvijek je vrijeme promišljanja i analize, ocjenjivanja i planiranja daljnjeg rada. U istoj situaciji pronašli smo i sami sebe u zadnjih nekoliko tjedana:)

Kada bacimo pogled unazad iza nas je jedna veoma turbulentna i uzbudljiva godina, toliko puno stvari se događalo s nama i našim klijentima da je teško sve staviti u jedan blog.

Odnos – pokretač bilo koje promjene

Ono što nas posebno veseli jest da smo ostali vjerni sami sebi, da smo ono što smo odlučili živjeti krajem 2017., ostvarili u 2018. godini. Prije svega i dalje smo nastavili ulagati u odnos s našim klijentima; nešto za što smatramo da je najvažnija stvar kako bi ljudima s kojima radimo mogli pružiti najbolju moguću podršku na njihovom putu uspjeha. Prvo nastojimo biti ljudi, a tek onda psiholozi.

Naši mali i veliki sportaši

Veseli nas što smo imali priliku biti dio puta toliko različitih sportaša, upoznati njihove priče i biti mali kotačić promjene za svakoga od njih. Veseli nas što smo u Mentalnom Treningu imali priliku raditi s velikim brojem onih najmanjih, počevši već od 9 godina pa sve do onih velikih, profesionalnih sportaša koji su uvidjeli prostor za napredak radom na mentalnoj pripremi.

Mentalna priprema preko Skype-a

U ovoj godini smo doživjeli da s velikim brojem klijenata radimo isključivo preko Skype-a. Kako bi mi rekli –  Skajpstanci:) Fizička udaljenost, život na drugom kraju Europe ili svijeta i česta putovanja svakodnevica su za velik broj naših klijenata. No, to nije nešto što nas uspijeva pokolebati da svoju uslugu pružimo svima to traže. Fizički kontakt nam je uvijek ugodnije rješenje, no rad preko Skype-a također ima svoje prednosti, a nekad je i jedina moguća opcija.

Rad van ureda

Ove sezone smo se dobro i naputovali, nekad bliže, ponekad i dalje, no imali smo priliku raditi s našim sportašima tamo gdje se rezultati ostvaruju – na terenu, borilištu, dvorani…Ovaj dio posla nam je izuzetno važan, nešto u čemu jako uživamo jer znamo koliko je bitno vidjeti njihov napredak tamo gdje se broji.

Pokušali smo pobrojati s koliko različitih sportova smo do sada imali priliku susresti se, brojka je stala nešto iza 30:) Vjerujemo da nije baš lako niti nabrojati 30ak različitih sportova, a kamoli nastojati pronaći način kako se prilagoditi svakom sportašu individualno. No, tko nas pita ali i tko zna tko će nam sutra pokucati na vrata našeg ureda, mi ćemo svakako biti spremni.

Suradnja Mentalni Trening i Futsal Dinamo

Veseli nas što smo imali priliku i čast započeti jednu lijepu priču s Futsal klubom Dinamo. Jer upravo krajem 2017. želja nam je bila uključiti se u kompletan rad s jednom sportskom momčadi. U Futsal Dinamu imamo priliku raditi s cijelom prvom ekipom te svim trenerima, zajednički pokušavajući ostvariti ciljeve koje smo zadali. Ovo je priča koja nas jako veseli jer vidimo koliku promjenu je moguće postići zajedničkim angažmanom u istom smjeru.

Mentalni trening grupne radionice sa sportašima

U 2018. veselilo nas je što smo imali priliku raditi grupne radionice s malim sportašima, pa smo takve suradnje napravili s RK Vučići, NK Coerver i Squash Tower-om.

Mentalni trening praktikum za trenere

Uživali smo raditi s nebrojenim trenerima željnim znanja koji su revno pohađali naše MT praktikume za trenere. U godini dana odradili smo 3 takva ciklusa i prenijeli svoje znanje na desetke trenera. Posebno nas veseli što su i neki psiholozi ili budući psiholozi bili na praktikumima jer su shvatili da im je to veoma dobar početak za otvoriti vrata psihologije sporta i vidjeti kako taj rad izgleda u praksi.

Mentalni Trening van sporta

Ono što nam je donijelo veliku sreću jest i činjenica da smo svojim radom uspjeli pomoći na putu i onima koji nemaju nikakve veze sa sportom ali ih povezuje želja za napretkom i radom na sebi u bilo kojem životnom području. Pa smo tako imali čast biti dio pripreme jedne operne pjevačice:) Samo još jedna potvrda kako Mentalni Trening nije rezerviran samo za sportaše!

Mentalni Trening na konferencijama, simpozijima, predavanjima…

Nakon kvalitetnog rada dolazi prepoznavanje i nagrade za sav trud, nekad ranije ali često kasnije. Tako smo i mi dobili veliko priznanje za naš rad te smo suorganizirali prvu ENYSSP konferenciju mladih sportskih psihologa u Hrvatskoj. U Zagrebu je 120 kolega stručnjaka iz cijele Europe i šire imalo priliku dijeliti znanje i raspravljati o najnovijim trendovima u psihologiji sporta. Bili smo iznimno ponosni što smo bili dio te priče, a tek kako nam je samopouzdanje poraslo kad smo postali svjesni da smo to super odradili:) No, nekako gledamo ipak da tuđe pohvale (ili kritike) ne formiraju našu realnost, već da se uspoređujemo s onim kakvi smo mi bili godinu prije, s očima uprtim u sada i ovdje.

I neki drugi su prepoznali naš rad pa smo panel diskusije održali na ATP-u u Umagu, održali predavanje za sudionike Basketball Campa Croatia te drugu godinu za redom predavanje na SPORTFEST konferenciji u Poreču.Veselimo se suradnji i u ovoj godini.

Što nam donosi Nova 2019?

Ehh, da imamo kristalnu kuglu mnogo više bi naplaćivali svoj rad:D No, nije niti važno, mi svoj smjer znamo. Tu smo da živimo ono što jesmo, radimo najbolje što znamo i pomažemo svima koji su željni raditi na sebi, bilo sportaši, treneri, roditelji sportaša, ljudi iz poslovnog svijeta ili bilo tko u potrebi za stručnom podrškom.

Uživajte u 2019. i napravite je zaista posebnom za sebe!

Luka Škrinjarić, sportski psiholog

Povezani članci