fbpx

Kakve veze imaju sport i opera?!

Na prvu, gotovo ništa. Osim one stare kvartovske: „Igraš nogomet ko krava balet.“ Još bolje pitanje je kakve veze psihologija sporta ima s operom?

Naizgled, umjetnost i sport nemaju baš toliko mnogo sličnosti, rekli bismo da ih više stvari udaljava nego što ih zbližava. No, to je samo na prvi pogled. Ako malo bolje razmislite i kod umjetnika i kod sportaša potreban je mukotrpan rad da bi se njihov performans usavršio. Obje skupine „treniraju“ svakodnevno, a onda imaju priliku pokazati svoj rad publici tj. navijačima. I jedni i drugi imaju one koji ih vode, to su trener i dirigent. U jednom timu nalaze se suigrači, a u drugom kolege pjevači. Da ne nabrajamo dalje sve sličnosti 2 grane koje se u osnovi bave izvedbom. Izvedbom koja se veoma strogo i redovito ocjenjuje.

Svi smo krvavi ispod kože.“ – poslovica kojom se redovito želi istaknuti da smo svi veoma slični jednom kada skinemo svoje oklope…dresove ili premijerne kostime.

E pa upravo ta misao nas je vodila kad smo se upustili u rad s novom klijenticom – opernom pjevačicom. Iskreno, na našu sramotu, nismo baš neki veliki poznavatelji opere. Osim šturog znanja koje se povlači negdje u začelju mozga, sjećanja na sate iz srednje škole kada smo morali znati pobrojati opere Verdija i ostalih velikana.

No, svi smo krvavi ispod kože…u našim terminima to znači da je stres = stres, nevažno u kojem kontekstu. Koncentracija je nešto što je potrebno sportašima ali i opernim pjevačima…samopouzdanje, motivacija…sve su to pojmovi koji nas više ujedinjuju nego što nas razdvajaju.

Kada nas je klijentica kontaktirala odvažili smo se isprobati sve ono što radimo sa sportašima na jednom potpuno drugačijem polju. Na sreću, klijentica je također vidjela mnogo više poveznica nego razlika. I tako smo krenuli….postavljanje ciljeva, dogovor oko praćenja „treninga“ tj. proba, psihoedukacija o negativnim automatskim mislima, vježbe plitke relaksacije, uvježbavanje u vizulizaciji, usvajanje rutina…mnoge stvari koje redovito radimo sa sportašima savršeno su se poklapale s opernim pjevanjem.

Često bi naši primjeri bili sportski (u manjku znanja o operi) no uz pomoć stručne klijentice brzo smo ih preveli u termine opere:) Sličnosti su iz dana u dan rasle i bilo je nevjerojatno koliko stvari se preklapa, a opet, zašto i ne bi…svi smo krvavi ispod….Nekad nam se čini da previše robujemo stereotipima, uskim, zacrtanim ladicama koji nas stiskaju i stavljaju u određenu formu. Za nas klijent je klijent. Čovjek je čovjek, čime god se bavio. Dakako, mentalna priprema sportaša nešto je u čemu smo se specijalizirali, no mnogi aspekti našeg rada jednako su primjenjivi na mnoštvo drugih zanimanja.

No, da dovršimo priču oko opere. Kao i svaki posao u kojem se izvedba procjenjuje, postoje neki dani kada je važno i neki dani kad je jako važno biti dobar. U operi su to dani premijera. To je onaj trenutak u kojem sve treba biti što više savršeno, sve na svom mjestu, sve funkcionirati…kostimi, frizure, scena, rasvjeta, orkestar, dirigent, pjevači….to je uvijek dan D za sve prisutne. E pa upravo za takav dan smo pripremali našu klijenticu. U biti bolje rečeno pratili smo je na tom putu, jer prošla je ona već mnogo sličnih „dani D“ u svojoj karijeri.

I da, kao i inače, nije sve išlo po planu, uvijek je bilo neočekivanih situacija, i uspona i padova, sumnji i ponosa, preispitivanja i vjerovanja. No, to je život. To je i opera:)

S obzirom da je ovaj članak pisan kada je već sve prošlo, možemo se samo pohvaliti da je naša klijentica razvalila svoju ulogu, sakupila odlične kritike i bila iskreno sretna i zadovoljna svojim nastupom. Ovaj puta olakšanim uz našu podršku 😉

Luka Škrinjarić, mag. psych.
Mentalni Trening, direktor

Povezani članci