fbpx

5 savjeta za sportaše u doba korone

Ovo je doba u koje danas živimo: stalne nove informacije oko korone, raste broj zaraženih/preminulih, otkazivanje natjecanja, Olimpijske Igre pomaknute, EURO pomaknut, promjene dnevne rutine, zabrinutost oko bližnjih, čitanje o zaraženim sportašima…i još tona ovakvih i sličnih vijesti.

Kada bi se barem mogli vratiti u ono doba kraja 2019., početka 2020. godine kada mi je najveća briga bila__________ (svatko neka ispuni sam za sebe). Vjerujemo da shvaćate što želimo reći. Samo 3-4 mjeseca unazad, brinuli smo totalno drugačije brige, koje se sada, čine totalno nebitne, skroz sporedne. Možda je nekome najveća briga bila „muskulfiber“ od treninga, nekome se nije dalo na onaj dodatni individualni trening, netko je i dalje brinuo zbog poraza za vikend i tako dalje. Kada bi barem postojao RESET BUTTON?!

No, svima nama je jasno da to tako ne ide. I svima je jasno da će ovo još potrajati. Koliko? E, to je tek pitanje za milijun $. Ono što znamo jest da je tebi kao sportašu potrebno raditi kao da se trening nastavlja sutra.

Koji je prvi korak?

Za početak, prva stvar koju je potrebno napraviti jest prihvatiti. Prihvatiti emocije straha, napetosti, gubitka, zbunjenosti, razočarenja, iscrpljenosti, ljutnje…Reći samom sebi: „Sve ovo što sada osjećam je OK. Nisam lud/a, sve je to normalno, a jedino što je ludo jest ovo doba.“ I naglasiti samom sebi: „Ovo što ja trenutno osjećam, dešava se i mnogim drugim sportašima. No, imam i više nego dovoljno snage i pameti da iz ovoga izađem kao pobjednik.“ Ovo nije loše da si ponavljate iz dana u dan, svaki puta kad krenete sumnjati u svoje psihičko stanje.

Na što se fokusirati u doba korone? O čemu sad brinuti?

Kada krenemo prihvaćati da je OK sve ono što osjećamo onda imamo kapaciteta za krenuti dalje. Ako već moramo brinuti, makar mi više volimo termin – fokusirati se, onda bi bilo najbolje fokusirati se na ono što možemo kontrolirati. Vjerojatno ti sad upravo kroz glavu prolazi pitanje: „Ali što to zaista danas možemo kontrolirati? U zadnjih 3 tjedna napala nas je korona, potres, zahlađenje, zagađen zrak…

Riječima mnogo pametnijih umova od našeg, Viktor Frankl – židovski neurolog i psihijatar koji je preživio holokaust u 4 nacistička logora sažeo je to u sljedeći citat: „Čovjeku sve može biti oduzeto osim jedne stvari: zadnja čovjekova sloboda – odabir svog stava u bilo kojim okolnostima, odabir svog puta.“

Ono što mi preporučamo jest briga o mentalnom zdravlju – „mentalna higijena“

  1. savjet – smanji konzumaciju korona vijesti

Ne, nije potrebno stalno visiti na portalima ili društvenim mrežama u nadi da ćemo pročitati nešto revolucionarno novo. Ako baš želite biti jako informirani, saslušajte pressicu stožera civilne zaštite. Čak 2 puta u danu je na programu. Stalno hranjenje korona vijestima stavlja naše tijelo u konstanto stanje stresa, čitamo loše vijesti čime samo hranimo negativne misli i emocije te time iscrpljujemo naše tijelo.

  1. savjet – imaj jasnu dnevnu rutinu

Možda u ovom trenutku možeš i cijeli dan provesti u pidžami, no da li je to zaista nešto što će ti pomoći u tvom sportu? Sportaši su robovi navike, robovi rasporeda i rutine. Rutine koja je često puta nametnuta od strane kluba/trenera, no svejedno ju konstantno pratiš. E, pa ta rutina potrebna je i sada. Jedina razlika je što ju sada određuješ samo TI. Nastoj se buditi na vrijeme, imati raspored aktivnosti, treninga, plan za relaksaciju i odmor, isplaniraj dan i postavi ciljeve koje ćeš postići u njemu. Nije li to mnogo sličnije tvom normalnom danu treninga nego biti cijeli dan u pidžami? Možda ti i ovaj predložak može biti od pomoći:

  1. savjet – treniraj kao da se sezona nastavlja sutra

Možda izgleda daleko ali doći će veoma brzo. I najmanje što želiš jest žaliti što nisi bolje iskoristio/la vrijeme pauze, a još manje od toga priželjkuješ ozljedu kad krene opasan ritam treninga i natjecanja. Ako pogledaš ovu situaciju iz drugog kuta, možeš ju zaista promatrati kao besplatnu pauzu u kojoj si dobio/la priliku raditi na stvarima za koje nikad nemaš vremena kroz sezonu. Koliko često dobivaš takvu šansu?

  1. savjet – održavaj socijalnu mrežu (ali i fizičku distancu)

Sva sreća modernom tehnologijom korona se ne može prenijeti. Ovo je trenutak da pojačaš svoju socijalnu mrežu, a možda i obnoviš neke odnose u koje nisi imao vremena ulagati uz ubitačan raspored sezone. Ali da ne ostane sve na zezanciji i ubijanju vremena, zašto ne iskoristiti ovo vrijeme i za povezivanje sa kolegama iz kluba, suigračima, trenerom. Zašto ne razgovarati o taktici, dijeliti savjete oko vježbanja i ostanka u formi, razgovarati kako možemo biti bolja momčad kad sve krene…

  1. savjet – ostani optimističan i fleksibilan

Ovo je osnova sporta, optimizam i fleksibilnost. Ako u sportu nastojiš gledati stvari s pozitivne strane, uvijek vjerujući u sebe, te se trudiš biti fleksibilan, prilagodljiv, što god se desilo, zašto ne imati takav stav i sada? Zašto ne bi gledao na situaciju kao na nešto što može dovesti do jačanja tebe kao sportaša? Nije li ovo vrijeme koje može pokazati koliko si jak, prilagodljiv, koliko se možeš nositi s teškim situacijama?

Završit ćemo s citatom Abrahama Lincolna, inače, možda malo ljudi zna da je ta osoba prije nego je postala legendarni američki predsjednik, izgubila izbore 8 puta! Dva puta je bankrotirao te doživio psihički slom, ali cijelo vrijeme vjerujući da su te okolnosti samo priprema za ono što dolazi.

“I will prepare and some day my chance will come.“

Luka Škrinjarić, mag. psych.

Povezani članci