fbpx

Kako izgraditi naviku u 4 koraka?

Jesi li svjestan da tvoje navike oblikuju tvoj identitet i da tvoj identitet oblikuje tvoje navike? Osjećaš li da je često teško održati dobre navike više od nekoliko dana u komadu? Imaš li želju naučiti kako lakše stvoriti dobre navike te ih održavati bez toliko problema i napora?

S tobom ću podijeliti neke savjete kako lakše doći do promjene ponašanja, kako stvoriti dobre navike te kako se loših navika riješiti.

Što je navika?

Navika je rutina ponašanja koja se redovito ponavlja te je postala automatska. Navika se može naučiti i odučiti. Promjena navika može biti izazov zato što pokušavamo promijeniti krive stvari ili zato što pokušavamo promijeniti navike na krivi način.

Postoje 3 dijela promjene ponašanja:

  1. Promjena ishoda
  2. Promjena procesa
  3. Promjena identiteta

Prvi dio se odnosi na promjenu rezultata kao što je gubitak kilograma, položen ispit ili pobjeda na nekom natjecanju. Većina ciljeva koji se postavljaju vezani su za ovaj dio.

Drugi dio se odnosi na promjene tvojih navika, primjerice uvođenje neke nove rutine na treningu, uvođenje rutine meditiranja ili čišćenje prostora u kojem radiš/učiš kako bi bio produktivniji. Većina navika koje izgradiš povezane su s ovim slojem.

Treći i najdublji odnosi se na promjenu svojih uvjerenja vezanih za tvoj pogled na svijet, način kako sebe vidiš, tvoje kritike prema samome sebi ili prema drugima. Većina vjerovanja i pretpostavki povezana je s ovim slojem.

Rezultati se odnose na ono što ti dobiješ, proces je ono što ti radiš dok se identitet odnosi na ono u što ti vjeruješ.

Velika većina ljudi svoje promjene počinju na način da razmišljaju o tome ŠTO žele postići, a nemaju fokus na to TKO žele postati. Kada krenu u poboljšanje, većina ne razmišlja uopće o promjeni identiteta već samo razmišljaju o promjeni ishoda („Želim biti mršavija“) ili o procesu („Ako se držim ove dijete, onda ću biti mršavija“). Postavljaju se ciljevi i odlučuje se što se treba napraviti bez da se uzmu u obzir uvjerenja i vjerovanja koja pokreću njihovo djelovanje. Sve dok se ne promijeni način kako osoba gleda sebe i ne shvati da stari identitet može sabotirati nove planove za promjenu, postojat će veliki izazovi za promjenu navika.

Prava promjena ponašanja je promjena identiteta. Ti možda započneš neku naviku zbog motivacije, ali jedini razlog zašto ćeš tu naviku nastaviti održavati je zato što je postala dio tvog identiteta. Svatko može sebe uvjeriti da ode odraditi trening ili da pojede nešto zdravo jednom ili dva puta, ali ako ne promijeniš vjerovanja iza tog ponašanja onda je teško držati se neke promjene dugoročno.

Kako izgraditi bolje navike u 4 jednostavna koraka:

  1. Znak
  2. Želja
  3. Odgovor
  4. Nagrada

Znak potiče naš mozak da potakne ponašanje. Naš mozak neprestano analizira naše unutarnje i vanjsko okruženje za savjete gdje se nalaze nagrade. Želja je motivacijska sila iza svake navike. Bez neke želje ili motivacije mi zapravo nemamo razloga za akciju. Ono što mi zapravo želimo nije sama navika već promjena stanja koju nam ta navika donosi. Misli, osjećaji i emocije osobe su ono što transformira znak u želju. Odgovor je zapravo sama navika koju ti izvodiš te ona dostavlja nagradu. Nagrada je zadnji korak svake navike. Jedna svrha nagrade je da nam donosi zadovoljstvo, a druga da nas nauči neku lekciju.

Primjeri:

ZnakAlarm 2h prije treninga.
ŽeljaDolazak na vrijeme i spreman za trening.
OdgovorSložiš torbu čim ti zazvoni alarm.
NagradaDošao si na vrijeme na trening i skroz spreman. Alarm 2h prije treninga naučiš povezivati s time.

Sportski primjer:

ZnakPodsjetnik u 22:30 za vježbe disanja.
ŽeljaLakše zaspati.
OdgovorUvođenje vježbi disanja prije spavanja.
NagradaLagano si zaspao te naučiš povezivati vježbe disanja prije spavanja sa boljim snom.
KAKO STVORITI DOBRU NAVIKU?KAKO PREKINUTI LOŠU NAVIKU?
Učini to OČITIM.Učini to NEVIDLJIVIM.
Učini to ATRAKTIVNIM.Učini to NEATRAKTIVNIM.
Učini to LAGANIM.Učini to TEŠKIM.
Učini to ZADOVOLJAVAJUĆIM.Učini to NEZADOVOLJAVAJUĆIM.

 

 

Svakako bih te htjela potaknuti da počneš izdvajati vrijeme tijekom dana malo vremena gdje proučavaš kakve su ti navike spavanja, buđenja, navike prije i poslije treninga te navike prehrane. Sve tu to segmenti koje možeš malo po malo popraviti i dopustiti sebi da budeš bolja osoba, bolji sportaš/sportašica!

Prvo se osvijesti da vidiš što, kako i zašto radiš, a onda iskoristi savjete iz ovog bloga te kreni u akciju! Stvori navike koje će te voditi ka tome da postaneš osoba koja želiš i da ispuniš svoj puni potencijal!

Lucija Cvitanović, mag. psych.

Povezani članci