fbpx

7 + 1 veliki korak u 2017. godini

Ovo nije još jedan blog u kojem ćete pročitati presjek naše 2017. godine. Ovo nije još jedan od suhoparnih samo hvalećih tekstova u kojima ćemo isticati naše uspjehe u formi „mi smo najbolji i vidite što smo sve postigli u ovoj godini“:) Prepustit ćemo tako nešto za neke druge.

Ovih 7 koraka mi smo živjeli u 2017. Prenijeli smo stvari kojima učimo naše sportaše na naš vlastiti život. Svakodnevno smo podsjećali njih ali i sebe same na iste stvari.

  1. Uspoređuj se sa samim sobom

Bolji uvijek postoje, naročito u sportu. No, bolji postoje i da bi imali uzore, da bi imali konkurenciju koja nas gura naprijed, da bi mogli stremiti višim vrijednostima. Usporedba kojom smo se vodili ove godine bila je ona da budemo bolji nego prošle godine, da budemo bolji nego početkom godine, da konstantno napredujemo. I da, uspjeli smo! Nije uvijek lako biti realan prema sebi i procjenjivati se samo u usporedbi sa sobom. Postoji mnogo distraktora koji nam na tom putu mogu odvući pažnju, ali ako znamo gdje želimo doći i sami postavljamo vlastite ali stroge kriterije uspješnosti, tada zadovoljstvo ne može izostati.

  1. Vodi se angažmanom

Rezultat će ponekad izostati unatoč i usprkos svemu što smo poduzeli. Rezultat, izvedba je pod utjecajem mnogo faktora koji su ponekad više, a često puta manje pod našom direktnom kontrolom. Ono što je uvijek isključivo pod našom kontrolom jest naš trud, zalaganje, angažman. Samo na njega direktno utječemo i to je bila naša vodilja kroz 2017. godinu. Bez angažmana nema ni rezultata, a svako ulaganje angažmana vrati se kroz rezultat, prije ili kasnije.

  1. Imaj ciljeve, čuvaj ih za sebe i vjeruj da možeš

Ako nemaš cilj, svaki put je dobar put. No, ako nemaš viziju gdje želiš doći tada lutaš kroz godinu koja ionako prebrzo prođe. Ciljevi kojima smo se vodili bili su specifični i mjerljivi. Znali smo što trebamo napraviti i puno više pažnje smo posvećivali putu kako ćemo ih ostvariti, a ne da li su u potpunosti mogući…sanjaj ponekad! Kad smo bili mali nismo znali kako ćemo nešto napraviti ali smo imali djetinju želju to ostvariti. Kasnije smo shvatili da nam treba plan za ostvarivanje cilja ali želja mora postojati. Put do cilja je često bitniji od samog cilja, no važno je i da uživaš po putu, koliko god on ponekad bio trnovit.

  1. Okruži se pozitivnim ljudima koji te podupiru i vjeruju u tebe

Nitko nije otok. Bez podrške ostalih se može, ali je mnogo teže. Mi smo u ovoj godini birali kvalitetne suradnike koji dijele naše vrijednosti, ideje, stavove i ciljeve. Ali prije svega navukli smo plašt pozitive, podupirali se međusobno i vjerovali da ćemo potaknuti i druge na podršku kada nama zatreba.

  1. Mnoge stvari ne možeš kontrolirati ali sebe moraš

Koliko stvari nas je u 2017. moglo gurnuti, poljuljati s našeg puta?! Prestali smo brojati. Život se dešava oko nas svaki dan, nemoguće ga je u potpunosti kontrolirati. Ali velika moć leži u nama samima, našim mislima koje biramo, emocijama koje proživljavamo, ponašanju koje nas vodi, stavovima s kojima kročimo kroz život, vrijednostima koje nas obilježavaju. Birali smo one koje su nam pomagale na našem putu u 2017. godini.

  1. Ostvaruj sebe kroz svoje vrijednosti

Vrijednosti su poput otisaka prstiju koje ostavljamo na svemu što dotaknemo. Ove godine nastojali smo više nego ikada živjeti u skladu s njima. Znali smo da ako postupamo na taj način da ćemo biti zadovoljni, ispunjeni i sretni s onime što radimo. Težak je život čovjeka koji cijelu godinu provede radeći i živeći nešto što nije u skladu s vlastitim vrijednostima.

  1. Sve je bitno, sitnice čine razliku

I kad misliš da neka sitnica nije važna, upravo tada je najbitnije. Biti na vrhu je veoma teško jer svi gledaju kako da te s njega svrgnu, no upravo tada sitnice čine razliku. Bili smo uporni ove godine, pazili smo na sitnice, nismo svaki puta uspjeli ali smo pametniji za iskustvo. I dalje ćemo nastojati paziti na sitnice, da budemo još bolji u 2018., a ovih velikih 7 koraka ćemo definitivno nastaviti koristiti.

  1. Nikad ali nikad nemoj jesti gluten:D

Moramo završiti sa zezancijom, ipak je kraj godine! Opustite se, preuzmite neka od naših pravila i živite po njima u 2018. te jedite i gluten.

Luka Škrinjarić, mag. psych.
Mentalni Trening, direktor

Povezani članci