fbpx

PERFEKCIONIZAM sportaša – dobra ili loša osobina?

Jesi li se ikada našao u situaciji da si smatrao da nešto nije dovoljno dobro ako nije savršeno? Smatraš li da je to dobro ili loše razmišljanje? Gdje povući granicu kada je savršenstvo u pitanju? Perfekcionizam, kao težnja savršenstvu, je dugo bio smatran kao opći pojam. No, neki istraživači su zaključili kako postoje dvije vrste perfekcionizma – pozitivan i negativan.

Pozitivni i negativni perfekcionizam

Postoje neke glavne razlike između ova dva tipa. Prva i najveća razlika je u ciljevima. Iako jedni i drugi sebi zadaju prilično visoke ciljeve, oni s visokim pozitivnim perfekcionizmom očekuju mnogo od sebe te imaju ciljeve koji su ostvarivi i dobro razrađen put kako ih ostvariti. Dok oni s visokim negativnim perfekcionizmom sebi zadaju previsoke ciljeve koje će teško ostvariti, ne znaju kako ih ostvariti, a ako ih i ostvare nisu nikada zadovoljni time i ne znaju uživati u plodovima svog truda i rada. Još jedna razlika između ove dvije vrste perfekcionizma je usporedba. Kako to mislimo usporedba? Pa razlika je u tome što pozitivni perfekcionisti žele vlastiti napredak i biti bolji od onog kakvi su bili jučer, dok negativni žele biti bolji od drugih i uvijek se uspoređuju s nekim od protivnika, suigrača ili čak idola. Ono što proizlazi iz ovoga je da pozitivni perfekcionisti imaju veće samopouzdanje i manju natjecateljsku anksioznost što dovodi do boljih rezultata i sigurnijeg nastupa. Negativni su često napeti, pod stresom i imaju poprilično lošu sliku o sebi. Ono što još više doprinosi tome je što negativni svoje uspjehe pripisuju nekim vanjskim uzrocima kao što su trener, roditelji, publika, sreća itd., dok neuspjehe pripisuju izričito sebi i svojim sposobnostima. Samim time još više narušavaju svoje ionako krhko samopouzdanje.

Crno ili bijelo?

Jesi li se prepoznao u nekim od ovih stvari? Možda misliš kako moraš birati koja si vrsta perfekcionista. No, nije sve crno ili bijelo. Svi mi imamo potencijala biti visoko i na jednoj i na drugoj skali. Ako je netko visoko na skali pozitivnog perfekcionista ne znači kako je automatski nisko na negativnom. Mnogo puta se susrećemo sa sportašima koji su visoko i na jednoj i na drugoj skali. Naravno, o svakom individualno ovisi zbog kojih razloga se našao visoko na kojoj skali.

Kako da budem pozitivan?

Jesi li se možda i ti pronašao u opisu negativnog perfekcionizma i više no što bi želioi? Dobra vijest je kako se na tome može raditi i možeš izvući maksimum onog pozitivnog u tebi. Mi smo ovdje da ti pomognemo u tome. Kao prvo, moraš naučiti postavljati si dobre ciljeve o čemu smo već pisali. Najbitnije je da si zadaješ manje svakodnevne ciljeve koji će ti pomoći da povećaš svoje samopouzdanje jer ćeš svaki dan imati osjećaj postignuća. Kada nešto ostvariš nagradi se pa makar i samo nekom lijepom misli (Bravo majstore! Vidiš da možeš!).

Svakodnevno radi na pozitivnim mislima i ne daj da ti greške naruše dobru sliku o sebi. Greške se svima dešavaju i tu su da iz njih nešto naučimo, da napredujemo i postanemo bolji. Svi ljudi griješe i podsjećaj se na to svaki dan!

Orijentacija na angažman je još jedna stvar koja ti može pomoći da stvoriš bolju sliku o sebi. Rezultati i izvedba su nešto na što utječe mnogo stvari koje nisu pod našom kontrolom, no ono što je 100% pod našom kontrolom jest upravo trud! Nitko ti ne može zabraniti da svaki dan, na svakom treningu i na svakom natjecanju ili utakmici daš sve od sebe. Rezultat možda neće uvijek doći, no ako znate da ste dali baš sve od sebe, na kraju dana ćete u krevet leći zadovoljni i sretni sami sa sobom.

Zato nemoj oklijevati i javi nam se na besplatan info sastanak kako bi saznao nešto više o našem načinu rada i izvukao maksimum iz sebe.

Sanja Petrić, mag. psych.

Povezani članci